Terug naar de lijst met tips

De combinatie kaas, brood en wijn

Rode wijn bij de kaas? Een goed idee, maar waarom niet een witte? Sommige witte wijnen passen perfect bij kaas, maar u heeft wel een goede neus nodig voor de beste combinatie! En wat is de rol van het brood? Ook het brood moet je weten te kiezen, want het moet de typische smaak van de kaas goed doen uitkomen, de aroma’s begeleiden en op subtiele wijze aanvullen. Entremont geeft u enkele handige tips voor de perfecte combinatie op uw bord.

Brood & kaas

Om te beginnen, boerenbrood, want deze past eenvoudigweg bij alle kazen! Praktisch en voedzaam met zijn grote, dikke plakken, is het ideaal voor het bereiden van bruschetta’s en tosti’s.

Voor zachte kazen, zoals Camembert, Brie, Chaource, gaat er niets boven een “Frans” stokbrood. Dit zorgt voor een smakelijk contrast tussen de romige smaak van de kaas en het knapperige brood.

Bleu du Vercors, Fourme d’Ambert en andere blauw-groen geaderde kazen smaken heerlijk met roggebrood. Bovendien is dit brood beter houdbaar dan witbrood, tot wel twee tot drie dagen, wanneer u het verpakt in een schone theedoek.

Gaat u voor originaliteit, fantasie? Denk dan eens aan de zoete smaak van vijgen- of krentenbrood om de kracht van een blauwe kaas nog beter te doen uitkomen. En durf voor een feestelijke maaltijd eens voor peperkoek te kiezen... een ware lekkernij!

Kies voor kazen met een krachtige smaak zoals Epoisses, Morbier of Reblochon voor brood met droge vruchten (abrikozen, vijgen). De zoete smaak van het kruim vormt een contrast met de kracht van de kaas en zwakt deze wat af, voor een heerlijke, evenwichtige smaak.

Voor bij Beaufort, Comté en andere gekookte harde kazen raden wij u brood met walnoten, hazelnoten of amandelen aan, die de lichte hazelnootsmaak van deze kazen laat nagalmen. Maar voor iedere dag is stokbrood ook prima, want het lichte kruim past perfect bij deze volle kazen.

En dan zijn er nog de geitenkazen. Deze smaken heerlijk met een fougasse of olijvenbrood, voor een smakelijke afsluiting van de maaltijd.

 

Wijn & kaas

Gekookte harde kazen zoals Comté, Emmentaler, Gruyère en Beaufort smaken het lekkerste met rijpe witte wijnen, zoals een Meursault.

De ongekookte harde kazen, van het type Cantal, Salers, Morbier en Saint-Nectaire strelen het gehemelte in combinatie met een krachtige, kruidige rode wijn (Côtes-du-Rhône villages, Gaillac) of een witte wijn uit de Jura of de Savoie.

Voor Camembert, Brie, Coulommiers en zachte schimmelkazen kunt u het beste een lichte, soepele en fruitige rode wijn kiezen, zoals een Beaujolais, een Touraine of een Côtes-du-Rhône... of waarom niet een Champagne bij feestelijke gelegenheden?

Een Gewürztraminer, een krachtige, witte wijn met een vol aroma past uitstekend bij een gewassen korstkaas, zoals Epoisses, Reblochon, Maroilles en Munster. Maar ook een rijpe Champagne smaakt hier uitstekend bij, omdat deze de kracht van deze kazen uitstekend begeleidt.

De blauw-groen geaderde kazen, zoals Roquefort, smaken prima met een zoete natuurlijke rode wijn van het type Banyuls, Rivesaltes of Maury of een likeurwijn, zoals Cérons of Sauternes. Het is de belofte van een mooie melange van een krachtig aroma en het vet van de kaas.

En wat doen we met de geitenkazen? Ook de Chabichou, Crottin de Chavignol en de Saint-Félicien hebben hun favoriete wijnen!  Bij voorkeur wit, fris, enigszins zuur en fruitig, zoals een sauvignon (Sancerre of Pouilly-Fumé). Als de geitenkaas droog is, kies dan liever een meer rustieke wijn met een sterk karakter.

Voor frisse en witte kazen die met suiker of honing geserveerd worden (Fontainebleau, Petit-suisse) kunt u kiezen voor een aromatische mollige wijn, zoals een Gewurztraminer, Pinot gris of Jurançon. Als deze hartig gegeten worden, kies dan liever een aromatische droge witte wijn (Condrieu, Pinot gris uit de Elzas) om de frisse smaak van de kaas beter tot uiting te laten komen.

Over het algemeen moet u voor het combineren van wijn en kaas het volgende in gedachten houden: geef de voorkeur aan combinaties tussen een wijn en een kaas uit de zelfde streek of regio. Serveer bijvoorbeeld een Tomme de Savoie met een wijn uit de Savoie, een Munster met een Gewurztraminer of een Saint-Nectaire met een rode Côte d’Auvergne.

En geen paniek als u niet van wijn houdt! Cider, bier en brandewijn smaken ook heerlijk bij sommige kazen. En nog verstandiger is een licht sprankelend water, druiven- of appelsap met weinig suiker, om de smaak van uw kaas aan het einde van de maaltijd te begeleiden.