Terug naar de lijst met tips

De weldadige invloed van kaas en zuivelproducten

U wist waarschijnlijk al dat melk en de hiervan afgeleide producten (karnemelk, yoghurt, kaas, enz.) voedingskwaliteiten hebben waarmee zij een bevoorrechte plaats innemen op het gebied van evenwichtige voeding. Entremont licht in een paar woorden de weldadige invloed van kaas toe.

Calcium

Zoals u wel wist, is calcium goed voor de botten en tanden en aanbevolen voor de groei van onze kinderen. 99% van het calcium wordt opgeslagen in de botten, de rest circuleert in het organisme om het stollen van bloed, de bloeddruk, het samentrekken van de spieren en met name dat van de hartspier, te bevorderen. Helaas maakt het organisme niet zelf deze stof aan, zodat wij deze via onze voeding moeten binnenkrijgen, zoals het consumeren van zuivelproducten, die het meeste calcium bevatten.

Fosfor

Deze is voor 85% verbonden aan het calcium in onze botten en tanden en draagt bij aan de groei en de regeneratie van de weefsels. De stof helpt verder energie op te slaan die vervolgens snel beschikbaar is en heeft dan ook de reputatie vermoeidheid weg te nemen. Zuivelproducten bevatten hier meer dan welk ander voedingsmiddel een grote concentratie van.

Vitamine B12

Deze is zeer belangrijk voor het lichaam en alom aanwezig in kaas. Deze vitamine zorgt voor de productie van rode bloedlichaampjes in het bloed en houdt zich bezig met de werking van het zenuwstelsel.

Zink

Deze stof draagt bij aan de immuunreacties, de waarneming van de smaak, het helen van wonden.

Vitamine B2

Deze helpt bij het groeien en herstellen van de weefsels, de productie van hormonen en die van rode bloedlichaampjes.

Vitamine A

Deze vitamine houdt de huid in goede gezondheid en beschermt haar tegen infecties. Zijn antioxiderende rol is even goed bekend als zijn goede invloed op ons zicht. Vitamine A is ook medeverantwoordelijk voor de groei van onze botten, nagels en haren. Dat komt mooi uit, we vinden deze vitamine terug in alle kaassoorten!  

Bron: CNIEL