Terug naar de lijst met tips

Een geslaagde raclette!

Een avondje raclette = een gezellige avond met vrienden of familie, om de koude winteravonden te verwarmen!

Heel eenvoudig te bereiden… Dit gerecht wordt veel gegeten in Frankrijk, vooral in de Alpen

 

Wat hebben we nodig?

  • Vrienden of familie: raclette is bovenal een moment van samenzijn!
  • Een raclettetoestel
  • Entremont raclette kaas
  • Vooraf (in water of stoom) in hun schil gekookte aardappels
  • Diverse soorten vleeswaren: gekookte hesp, rauwe hesp, coppa, grisonvlees, bacon, metworst, chorizo
  • Augurken en witte ajuintjes als bijgerecht
  • Extraatje: bereid een salade om het geheel wat lichter te maken

Een origineel accent: sommige raclettetoestellen hebben ook een gril. Men kan zo ook ajuin, paprika, champignons en andere groenten roosteren!

 

Hoe weet ik welke hoeveelheid ik nodig heb?

Over het algemeen heeft men aan ca. 200 g kaas en 200 g aardappels per persoon genoeg

 

Welke wijn is lekker bij mijn raclette?

Rode of witte wijn, beide zijn prima.

Fransen drinken vaak:

Rode wijn:

een fruitige, lichte wijn: Côtes de Brouilly of Pinot Noir.
Een wat vollere: een Merlot.

Witte wijn:

een fruitige, enigszins zure wijn: Witte Sauvignon of Chardonnay.
Maar ook: Côtes du Jura of een wijn uit de Savoie

Als u geen wijn drinkt, kunt u ook prima thee of sprankelend mineraalwater drinken voor de spijsvertering

 

Andere technische details:

Verwarm het raclettetoestel 15 minuten van te voren voor.

Zorg voor meerdere schaaltjes op tafel, vooral bij veel tafelgenoten! Het is op een grote tafel praktischer om meerdere schaaltjes met kaas en vleeswaren te hebben.

Kies voor na een raclette voor een licht dessert, zoals een fruitsalade of ijs.