Terug naar de lijst met tips

Een kaasplank zonder blunders: een handleiding

De presentatie

Gebruik, om de smaak van de kazen niet aan te tasten, bij voorkeur een houder van natuurlijk materiaal: hout, riet, leisteen… Speel helemaal in op de natuurtrend en leg onder de kazen echte eiken-, kastanje- of wijnbladen, die u uiteraard van tevoren heeft schoongespoeld!

Om van het kaas proeven een ludiek moment te maken, kunt u etiketten schrijven met daarop de naam van de kaas en het land van herkomst, zodat het proeven verandert in een quiz!

De keuze van de kazen

Neem voor een maaltijd met familie of vrienden minstens een kaas uit de 4 hoofdcategorieën:

  • een harde kaas van Entremont: Comté, Emmentaler, Beaufort, Gruyère France, 
  • een zachte kaas: Camembert, Munster, Livarot
  • een blauw-groen geaderde kaas: Roquefort, Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne
  • een geitenkaas: Crottin de Chavignol, Saint Maure de Tourraine

Als u grote kaasliefhebbers aan tafel heeft, kunt u de kaasplank aanvullen met seizoenskazen, zodat u bepaalde kazen met een oorsprongsbenaming kunt ontdekken of herontdekken die slechts gedurende een bepaalde periode van het jaar geproduceerd wordt.

De schikking

De plaats van iedere kaas is belangrijk, vooral als u een uitgebreide keuze en een grote plank heeft…

U moet, voor alles, zorgen dat men gemakkelijk bij alle kazen kan.

Ons advies voor het schikken van de kazen

  • in het midden de kazen die afbrokkelen (geitenkaas, blauwe kaas...) met voldoende tussenruimte
  • langs de rand van de plank: de harde kazen, waarop druk moet worden uitgeoefend om ze te snijden
  • en verspreid over de plank: de kleine en zachte kaasjes

U hoeft alleen nog maar wat druiven en abrikozen (verse en droge) toe te voegen voor een zoet accent, en u bent klaar!

Tip: gekonfijte vruchten!

Kent u de met amandelen gevulde gekonfijte vruchten? Verzin eens wat nieuws en zet uw gasten met kaas gevulde gekonfijte vruchten voor! Neem een pruim (of een dadel), snijd deze in tweeën en vervang de pit door een stukje harde kaas of geitenkaas. Wat een heerlijke verrassing…

Hoe snijd ik mijn kaas?

Bij het serveren van kaas moet men weten dat de manier van snijden afhangt van het formaat en de stevigheid. Zo worden kleine kaasjes net als een taart in punten gesneden. Ronde kazen worden vanuit het midden naar de rand gesneden en vierkante in plakken. Brie wordt in punten gesneden, en Roquefort wordt schuin afgesneden. En parmezaan wordt gesneden zoals deze breekt, in brokjes…