Terug naar de lijst met tips

Handige picknick

Wie heeft zich niet al eens laten verleiden tot een lunch met het gezin onder de bomen of een diner met zijn lief op het strand om van de ondergaande zon te genieten? Dat is wat een picknick zo leuk maakt, die vaak geïmproviseerde, heerlijke momenten, die echter wel om enige organisatie vragen. Om blunders te voorkomen, vindt u hier de lijst met zaken die bij geen enkele picknick mogen ontbreken. Neem uw pen en noteer!

In de keuken

Geen enkele picknick is geslaagd zonder een cake, een taart, een quiche, een flan, of deze 4 samen! U kunt ze gemakkelijk koud en met uw handen eten en ze voor het vertrekken in stukjes snijden als fingerfood * om het u nog eenvoudiger te maken. U voorkomt zo de last van bestek en uw metgezellen zullen de verschillende kleine hapjes zeker waarderen.

De must van iedere eiwitrijke picknick is uiteraard de vooraf in stukken gesneden koude kip en de zelfgemaakte mayonaise. Als u weinig tijd heeft om uw uitstapje voor te bereiden, zijn hardgekookte eieren ook een goed idee.

Denk aan paté en andere vleeswaren voor op vers brood, maar ook in reepjes gesneden rauwkost (komkommer, wortels, champignons, paprika) om in tzatziki of hoemoes te dopen.

Verder moet u niet de pastasalade vergeten, gevuld met de ingrediënten van uw keuze (tonijn, tomaat, komkommer, feta, maïs). Iedereen houdt er van en deze vult zelfs de meest hongerige magen. Een tip om te zorgen dat de pasta niet te zacht wordt: geef de vinaigrette er in een apart bakje bij!

Een ander goed idee: gaspacho of een andere koude soep die u meeneemt in een thermoskan en in bekertjes serveert. Verfrissend en origineel!

Voor wat de kaas betreft zijn de harde exemplaren de koning van iedere picknick.  Leg dus een Franse Gruyère, een Comté en een Cantal in de koelbox!

En voor het dessert is een taart of clafoutis gemakkelijk mee te nemen… maar de grootste smulpapen kunnen natuurlijk ook een vooraf in punten gesneden chocoladetaart of, waarom niet, wat muffins meenemen!

Een handige tip voor lekker fris water? Een paar druppels citroensap, dat is alles. En om het water zo lang mogelijk koel te houden, ook buiten de koelbox, kunt u de fles de avond van tevoren voor ¾ vullen en in de diepvriezer leggen; het water zal zo langzaam gedurende dag ontdooien. Alsof er ijsblokjes in zitten!

Het materiaal

  • Een koelbox of een thermostas met koelelementen
  • Wegwerp vaatwerk (karton, bamboe of pulp voor een milieuvriendelijke picknick)
  • Papieren servetten of een keukenrol
  • Een deken om op te zitten
  • Een vuilniszak voor het afval
  • Zonnebrandcrème en hoedjes ter bescherming van de kleintjes
  • een spel kaarten voor de gezelligheid

* Uitdrukking: “voedsel dat met de vingers gegeten wordt”