Terug naar de lijst met tips

Witloof in de oven zoals we die graag eten!

Witloof in de oven: dit praktische en smakelijke traditionele Belgische gerecht, goudbruin en krokant, is heel eenvoudig te bereiden…

Dit hebben we nodig:

  • 8 stronkjes witloof
  • 8 plakken gekookte beenhesp
  • 40 cl melk
  • 2 teentjes look
  • 4 eetlepels meel
  • 150 g boter
  • 300 g Entremont râpé Spécial Gratin (Geraspte Entremont voor Gratineren)
  • 1 theelepel suiker
  • zout, peper, nootmuskaat

 

Hoe kies ik goed mijn witloof?

Kies mooi stevige, bolvormige stronkjes met stevige witte bladen met een geel randje.

(Hier vindt u het recept voor witloof in de oven)

Praktische ideeën:

Het is moeilijk iets anders te bedenken dan een glas bier bij dit recept. Een blond bier is perfect.

Een beetje bruin bier tijdens het koken van het witloof of eventueel in de bechamelsaus

 

Kleine trucs en tips:

Als het gerecht te veel water bevat:

Voeg een beetje meel of melkpoeder aan uw witloof toe. U kunt ze ook gedurende 30 min. laten uitlekken in zout. Spoel ze vervolgens af met water en droog ze goed af.

Als u het gerecht sneller gaar wilt hebben?

Kook uw witloof voor (zo vermijd u ook het probleem van te veel water) en leg ze 15 tot 20 min. onder de gril van de oven.

Lijkt het Witloof in de oven u te droog?

Voeg halverwege het bakken een beetje warme melk toe om het heerlijk zacht te maken.

Om uw witloof in de oven meer smaak te geven:

Wrijf de bodem van de ovenschaal in met sjalot, look of gember.

Voor een mooi goudbruin korstje:

Bedek het gerecht met Entremont râpé Spécial Gratin (Geraspte Entremont voor Gratineren) en voeg een beetje olijfolie of een paar klontjes boter toe om het “bruinen” te vergemakkelijken!

Voor een light versie:

Vervang de volle zure room door light vloeibare room, een mengsel van half om half room en melk, kwark met 0% vet, yoghurt of zelfs vlees- of groentebouillon.