Veelgestelde vragen

Waar komt de melk vandaan die u voor het maken van uw kaas gebruikt?

De voor het maken van de Entremont kazen gebruikte melk komt uitsluitend bij Franse producenten vandaan. Entremont maakt deel uit van de groep Sodiaal, die een zeer precies kwaliteitsbeleid heeft opgezet: De Route du Lait. Hiermee kan een kwaliteitsmelk tijdens alle verwerkingsfasen gegarandeerd worden.

Wat is het principe van een coöperatie?

Sodiaal is een coöperatie, dat wil zeggen, een door 13.200 producenten bestuurde organisatie die in zekere zin “de aandeelhouders van de coöperatie” zijn. Iedere aangesloten producent heeft een stem om zijn vertegenwoordigers te kiezen en zich kandidaat stellen om de organisatie te besturen.

Waar komen de gaten in de Emmentaler vandaan?

De kaaswielen verblijven in diverse kelders, bij verschillende temperaturen. Tijdens het verblijf in de warme kelders (20-25°C) ontstaan de openingen (gaten). Door de warmte scheiden de bacteriën in het wiel koolzuurgas af, dit noemen we fermenteren. Omdat door de ondoorlatendheid van de korst het gas niet kan ontsnappen, vormt dit gaten.

Hoeveel zuivelproducten moet ik per dag consumeren?

Het NVGP (Nationaal Voedings- en GezondheidsPlan) beveelt de consumptie aan van 3 zuivelproducten voor volwassenen en 4 voor kinderen, tieners en senioren.
Een zuivelproduct komt overeen met:

  • 1 bakje yoghurt (125g)
  • 1 portie kwark (100g)
  • 2 petit suisse kaasjes (60g)
  • 30 g kaas
  • 1 glas melk

Ideaal is om verschillende zuivelproducten te variëren, zoals ‘s morgens een glas melk, een portie kaas voor de lunch en een bakje yoghurt of kwark bij de avondmaaltijd.

Wat betekenen de termen “gepasteuriseerde melk”, “gethermiseerde melk” en “rauwe melk”??

Gepasteuriseerde melk heeft een behandeling (pasteurisatie) ondergaan, waarbij deze kort verhit is om bepaalde ziektekiemen te vernietigen. Gethermiseerde melk wordt ook verhit, maar bij een minder hoge temperatuur en minder lang, het betreft dus een behandeling die zich tussen die van rauwe melk en gepasteuriseerde melk bevindt. Rauwe melk is niet verhit, waardoor deze subtielere aroma’s en smaken kan ontwikkelen.

Is rauwmelkse kaas geschikt voor zwangere vrouwen?

We onderscheiden twee grote categorieën rauwmelkse kaas: gekookte harde kazen van rauwe melk (Emmental Grand Cru, Comté, Beaufort, enz.) en ongekookte harde kazen van rauwe melk (rauwmelkse Raclette, Morbier, Ossau-Iraty, camembert AOC, Roquefort, enz.).

Gekookte harde kazen van rauwe melk vormen geen bijzondere gevaren voor de gezondheid van zwangere vrouwen, omdat zij langere tijd meer dan 50°C verwarmd zijn, waardoor praktisch alle potentieel gevaarlijke ziektekiemen vernietigd zijn.

Ongekookte harde kazen van rauwe melk daarentegen kunnen een risico vormen, hoewel dit praktisch is uit te sluiten dankzij de voorzorgsmaatregelen die genomen worden voor de hygiëne, zowel vooraf (bij de veehouderij en tijdens het ophalen van de melk), als in de kaasmakerij. Toch wordt deze soort rauwmelkse kaas afgeraden aan zwangere vrouwen, omdat hun immuniteit verminderd is.

Kan men na de optimale houdbaarheidsdatum de kaas nog eten?

De optimale houdbaarheidsdatum staat voor de datum tot welke het product zijn organoleptische eigenschappen (uiterlijk, kleur, smaak), voedingskwaliteit en functionele kwaliteit behoudt zonder noemenswaardige aantasting.

Voor producten die nog niet geopend zijn en die tijdens de hele logistieke keten onder de juiste conserveringsvoorwaarden bewaard zijn, zal na een tot twee weken na deze datum het product niet noemenswaardig aangetast zijn. Let op, bij producten als Comté, Beaufort en Cantal kan zich een sterke geur of smaak ontwikkelen.

Voor producten die al geopend zijn, geldt dat deze binnen de daarop volgende dagen geconsumeerd moeten worden, normaliter binnen vijf dagen, zelfs als de optimale verbruiksdatum nog niet bereikt is.

Kan kaas ingevroren worden?

Kaas kan inderdaad ingevroren worden. Men moet hierbij echter wel de gebruikelijke goede praktijken voor diepvriezen en ontdooien in acht nemen, d.w.z: uitsluitend in goede staat verkerende producten invriezen (vers en luchtdicht verpakt), een langere invriesperiode van 6 maanden vermijden en ontdooien in de koelkast of rechtstreeks in een gerecht. Denk er aan dat gekookte harde kazen beter in te vriezen zijn dan zachte kazen, omdat bij deze laatste kazen de textuur en de organoleptische eigenschappen meer de kans lopen aangetast te worden.